KARISMAsthlm_logo2017_mobil

Eleonora Zoller, Stockholms nya hattdesigner:

– En hatt tar fram den inre kvinnan i dig!

Eleonora Zoller hade sin första hattvernissage på Grand Hôtel i januari och det blev succé direkt! I april kommer hon med sin nya vår- och sommarkollektion.

Eleonora Zoller under sin hattutställning på Grand Hôtel i januari.

 

– Under min utställning på Grand Hôtel kände jag att det finns ett sug efter personliga hattar nu. Att få skapa hattar är verkligen fantastiskt! Det tar fram den inre kvinnligheten och gör livet lite mer extravagant och roligt för sin bärarinna, menar Eleonora som är målande konstnär. Men hattdesign är det jag arbetar med nu, poängterar hon.

 

Eleonora föddes i Ryssland, men har sedan 20 år tillbaka bott i Sverige, förutom när hon arbetade i New York under en period på sex år mellan 1999-2005.

 

Hon är konstutbildad i Moskva och har även utbildning som dekoratör och inredare.

 

Under sina yrkesverksamma år har hon bland annat arbetat som inredningsassistent på The Art och dekoratör på Antique and Design i New York och assisterat som stylist under Fashion week show i Moskva.

 

Vilket är ditt signum som konstnär?

– Min konst är inriktad på andlighet, kvinnlighet och sensualism. Det är de uttrycken jag nu för över på mina hattar.

 

Vad är konst för dig?

– Konst, som allt i livet, handlar om känslor, upplevelser och intryck. Man speglar sin inre värld genom konst.

 

– Varje konstverk hittar sin beundrare på ett emotionellt plan. Det är den, som har liknande känslor, upplevelser, tankar och intryck, som känner igen sig själv i verket.

 

Vad blir du inspirerad av?

– Jag är inspirerad av GUD. GUD/GUDINNAN, som finns inom mig och utanför mig. Allt som jag skapar, gör jag för GUDs skull och för de fantastiska varelser som Han har skapat – Människor!

– När jag skapar konst är jag i trans. Då är mina upplevelser av former och färger extra starka. Det är känslorna som styr mig ...

 

Vilken är din egen favorithatt?

– Mina två favorithattar är "Hatt på Hatt" och "Horns". Annars älskar jag alla mina hattar.

 

Vem skulle du vilja klä i någon av dina hattar?

– Lady Gaga skulle älska mina annorlunda fantasier. Och varför inte den Kungliga familjen – Drottning Silvia och hennes döttrar.

 

Det är ju inte så många kvinnor i Stockholm som bär hatt. Vad skulle du vilja säga till dem?

– Våga prova! Ni kommer att bli förälskade i hatten och er själva och upptäcka vilka vackra och sensuella kvinnor ni är.

 

Berätta lite mer om din vernissage på Grand Hôtel.

– Jag hade en utställning på Grand Hôtel, nu i januari, under en julbal. Där jag ställde ut 15 av mina hattar. Det var spännande och helt fantastiskt. Jag fick ett väldigt fint mottagande av publiken. Det känns som att många är nyfikna på hattar och tycker att det är spännande.

 

– Balen blev en uppmärksammad I Ryssland också. Där visades den till och med på nyheterna och i samband med det fick även mina hattar publicitet.

 

Var säljer du dina hattar?

– Just nu säljs de i en accessoaraffär på Östermalm. Men min huvudsakliga försäljning sker under event, fester, privata visningar och i min webbshop.

 

När kan man använda dina hattar?

– Jag gör hattar för alla tillfällen. Till ytterplagg för att användas varje dag eller fina små kreationer till fest.

 

Skapar du bara hattar för kvinnor?

– Just nu är det bara för kvinnor. Men jag har även fått förfrågningar att göra herrhattar, så det kommer jag att börja ta fram också. Några har även frågat om hattar till små flickor. Det kan jag också tänka mig att göra i framtiden.

 

Vad planerar du inför nu?

– Lansering av min sommarkollektion med hattar. Den visar jag bland annat i april på den cubanska klubben, Club El Benny, i Gamla Stan. Sedan planerar jag även ett hattevent på Hallwyllska Museet under april.

 

Märker du något speciellt, när du har hatt på dig på stan?

– Den stora grejen med hatt är att man märker att den sovande inre gentlemannen vaknar upp. Män öppnar dörrar för mig och man får både uppmärksamhet och komplimanger från män. Jag känner mig som en riktig Kvinna.

 

– Vi kvinnor föds med en inre längtan efter kvinnliga leksaker som smycken och vackra kläder och det tycker jag att vi ska bejaka.

 

TEXT: Marie Ericsson Drotte

 

Eleonora Zollers hattar i urval.

loading...

PERSONLIGT
 

Namn: Eleonora Zoller
 

Familj: Min son, 12 år.
 

Bor: Min stora familj bor i New York, men jag bor i Stockholm med min son.
 

Skulle vilja resa till: Tibet.
 

Vackraste ordet jag vet: Kärlek.
 

En svensk man jag skulle vilja prata med: Johan Lindeberg skapare av märket J.Lindeberg.
 

Blir glad av: Uppvaktning.
 

Kvinna jag beundrar: Eva Dahlgren. Hon är kvinnlig, andlig, begåvad och vacker. Hon är sig själv. Jag skulle vilja bli hennes stylist.
 

Mina favoritplagg är: Väskor, skor bälten och hattar. Det är viktigt att matcha dem tycker jag.
 

Manlig skådespelare med stil: Gary Oldman.
 

Det bästa med Stockholm: Att det är så grönt, rent och välskött. Det finns mycket frid i Stockholm. På sommaren är staden helt underbar.
 

Bästa butiken i Stockholm: Judith Second hand på söder. Där hittar man exklusiva och fantastiska avant garde-kläder från 20-60-talet.
 

Mitt smultronställe i Stockholm: Mariaberget på söder. Där vill jag bo.