KARISMAsthlm_logo2017_mobil
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz

Ewa Wigenheim:  "Be the change"

KARISMAintervju | Med andan i halsen ringde jag på dörren till Ewa Wigenheims kontor på söder i Stockholm. Jag var 14 minuter försenad och tänkte på hur jag skulle ursäkta min sena ankomst. Dörren öppnades av en herre som trevligt välkomnade mig och sa att Ewa inte var där. Jag fick en kopp kaffe i köket och väntade. 26 minuter efter avtalad tid kom Ewa in genom dörren och sa trevligt och på det mest naturliga och avväpnande sätt hej och visade mig in ett litet rum för intervjun. Vad jag inte visste då var att hon lämnat sitt kontrollbehov på ett bananblad i Mekongfloden.
… Och jag var bara glad för att jag slapp att känna dåligt samvete för att jag kommit för sent till vårt möte.

Stockholm 2016 i augusti | Text: Marie Ericsson Drotte | Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz

När vi satt oss ner började Ewa berätta att hon också är smålänning (efter att ha hört min småländska). Men att hon har bott i Stockholm i 30 år.
– Jag skulle aldrig vilja flytta tillbaka, men Småland är ändå hemma för mig. Mentalt slappnar jag av när jag kommer dit, berättade hon.

Vilken ovanlig och cool kvinna tänkte jag och började nyfiket ställa mina många frågor.

Du har varit med om stora förändringar i ditt liv Ewa. Berätta!
– Jag gick från att vara PR-konsult i 20 år, till att drivas av min och min dåvarande mans dröm, att starta ett ABBA-museum i Stockholm. Vi ägde och drev det i 3 år, men så hände saker i omvärlden och blev tvungna att sälja vår bebis. Det kändes grymt tungt. Dels att gå från 180 procent i arbetsbelastning till 0 och dels att tappa allt vi satsat och lagt vår energi på under så lång tid.

Jag tappade fotfästet totalt och började att ifrågasätta mitt värde. Det fanns ju inte i min världsbild att inte gå i mål. Jag var ju en driftig kvinna, som fick saker att hända och van vid att lyckas. Jag har nog alltid varit en sökare och började ifrågasätta hela mitt liv där och då. Vem var jag och vad ville jag?

Det slutade med att jag kände att jag behövde gå en egen, ny väg. Det var med tunga steg jag gick till min man och berättade att jag ville skiljas efter 25 år tillsammans. Men det var ett nödvändigt beslut för att jag skulle kunna starta om och inte fastna i det gamla.

Det var så min resa började.

Vad hände sedan?
Plötsligt dök det bara upp, en chans att åka till en av världens fattigaste länder och arbeta engelsklärare för buddhistiska munkar i en tempelskola. Jag åkte dit och stannade där i tre månader Jag har alltid varit målfokuserad när jag väl bestämt mig och inte rädd för att göra saker.

Laos var en sådan utmaning jag behövde där och då.

Vistelsen var fantastisk på alla sätt och vis. Det var det totala lugnet och det gick att höra sina egna tankar i huvudet. Jag började lyssna på mig själv igen.

Steget jag tog var stort på många sätt. Här kunde jag diskutera livet med människor från hela världen och jag gick från att jobba med världens rikaste människor till munkarna, som inte äger någonting.
Ewa tillsammans med munkarna i Laos. Ewa tillsammans med munkarna i Laos.
"Steget jag tog var stort på många sätt. Här kunde jag diskutera livet med människor från hela världen och jag gick från att jobba med världens rikaste människor till munkarna, som inte äger någonting."
En insikt jag fick i arbetet med munkarna var hur roligt och avslappnat  vi hade det tillsammans. Det enda vi hade var vårt människovärde. Ingen hade något materialistiskt att värna om. Det var kanske därför de var så ödmjuka, medkännande och generösa? Det var fantastiskt att uppleva. De hade något som jag ville komma åt. De lärde mig att du inte behöver söka lyckan i materiella ting, du bär den redan inom dig.

Det var då jag kände att jag ville jobba med människors utveckling på riktigt. Att få människor att förstå sitt värde och känna ett lugn i sig själv och att arbeta mot sina mål utan att bli distraherade av allt som händer runtomkring.

Förut har jag haft ett otroligt kontrollbehov, men i Laos fick jag lära mig att släppa på det. Insikten om att jag bara kan kontrollera mig själv  gör allt mycket lättare. Oron för framtiden släpper och jag har en känsla av att allt är som det ska hela tiden. Men det handlar också om att ha disciplin och rätt motivation för att inte tappa fotfästet.
"Att människorna i Laos kunde vara så ödmjuka, medkännande och generösa var fantastiskt att uppleva. De hade något som jag ville komma åt. Insikten om att allt finns inom oss själva."
Vad säger du till dem som bara vill tjäna pengar och leva ett så bra liv som möjligt?
– Det finns olika typer av drivkrafter. Den biologiska vi har för att överleva, den yttre motivationen, som pengar och status och den inre drivkraften som eldsjälar har. Alla har vi de här behoven, men olika mycket.

Vi människor har medfödda talanger och är skapta olika. Det gäller bara att hitta din egen inre väg. Världen skulle vara en bättre plats om alla följde sitt hjärta.

Jakten på status och makt ger ett sämre samhälle. Om du är nöjd med dig själv behöver du inte ha någon yttre bekräftelse. Du har själv makten att skapa det du vill. Följ ditt hjärta. Om du gör det kommer du att lyckönska alla andra på deras väg på ett generöst sätt.

Vad vill du säga till dem som kämpar med att förverkliga sina drömmar, men inte tycker att de lyckas?
– Att livet är en gåva och att vi i västvärlden aldrig har haft så många möjligheter i världshistorien. Det är lätt att glömma bort det.

– Titta först på målet. Är det det du verkligen vill? Kommer drömmen av en inre drivkraft eller ett behov av pengar och status? Det största felet är att vi jämför oss med andra och tycker att andra har det bättre än jag. Om vi slutar med det och bejakar det man har själv, så blir det ett annat sätt att se.

Om du är säker på din dröm. Ställ dig då vid målet och känn in hur det känns att stå där med alla sinnen. Visualisera, skapa i fantasin. Använd attraktionslagen. När du har visualiserat det kommer du att materialisera det. Och ta hindren när de kommer. Måla inte upp dem innan.

I bland kan det också vara bra att ta ett steg tillbaka och bara vara lite mer "laidback". Det som ska komma till dig kommer till dig. Släpp den yttre kontrollen och ha is i magen. Var inte så orolig för pengar. När det stod noll på mitt konto slutade jag att oroa mig för pengar. Nu har jag alltid pengar när jag ska betala min räkningar på något konstigt sätt. Men jag har heller inget större behov av yttre bekräftelse och status.
"Livet är en gåva och att vi aldrig i västvärlden har haft så många möjligheter i världshistorien. Det är lätt att glömma bort det."
Hur började du din dag i dag?
– Med kaffe och tittade på nyhetsmorgon. Sedan spelade jag in guidade meditationer i fyra timmar. Så det är en lite speciell dag i dag. Normalt mediterar jag i 20 minuter.

Varför gör du det du gör?
– Jag vet inget annat sätt att leva. Jag är det jag gör. Det är mitt liv.

Ser ditt liv ut som du vill?
– Ja, exakt som jag vill.

Hur och var växte du upp?
– I Huskvarna i Småland med mamma och pappa.

Vad ville du bli när du var liten?
– I skolan sa jag att jag ville bli tandläkare. Jag vet egentligen inte varför. Jag kanske ville laga saker. Och det är ju faktiskt det jag gör i dag, fast på ett annat sätt.

Vad skulle du vilja göra 10 år framåt i tiden?
– Jag skulle vilja utveckla min musik mer och fortsätta att arbeta med föreläsningar och retreats, även internationellt. Människor behöver inspiration och framtidstro och genom mitt liv kan jag hjälpa till med det.
Foto: Marie Ericsson Drotte Foto: Marie Ericsson Drotte
"Jag skulle vilja utveckla min musik mer och fortsätta att arbeta med föreläsningar och retreats, även internationellt. Människor behöver inspiration och framtidstro och genom mitt liv kan jag hjälpa till med det."
Om du inte arbetade med det du gör nu, vad skulle du vilja göra då?
– Jag skulle åka till Fidji och vara volontär och arbeta med barn.

Vad är det svåraste med ditt arbete?
– Försäljning och att tala om att man finns. Att få människor att hitta mig.

Vad tycker du är vackert?
– Att sitta och titta på vattnet på bryggan på mitt sommarställe en morgon och bara ta in och andas. Svensk natur är magisk.

Kan det inte kännas pressande att du måste ha ett bra eget liv för att vara trovärdig att hjälpa andra?
– Jag tror att en styrka jag har är att jag också visar mig sårbar och berättar om mina tillkortakommanden. Att vara ärlig är ett måste för att skapa förtroende. Är man inte det lyser det igenom väldigt snabbt.

Vad är det roligaste du gjort den senaste tiden?
– Att jag har börjat skriva musik.

Vad vill du ge med ditt arbete?
– Jag vill hjälpa andra att hitta sig själva och sitt sanna jag. Att ge en balans mellan arbete och livet med betoning på livet. Jag vill hjälpa människor att utveckla sig själva.

Vilka egenskaper beundrar du hos andra?
– Mod, medmänsklighet och givmildhet. Jag beundrar de som vågar gå sin egen väg även när det blåser och låter folk runtomkring tycka vad de vill. Alla har sina inre världskrig och man ska inte lyssna på dumma människor.

Hur tror du om framtiden?
– Jag tror på en bra framtid. Om inte jag tror på det, vem ska tro på det då? Jag tror på fred på jorden, men det börjar i varje människa.

Vilken person skulle du vilja träffa?
– Dalai Lama. Han är en inspirerande människa med spännande tankar, som jag vill lära mig mer av.

Vilka är det som kommer till dina kurser?
– Jag vänder mig till alla, men hittills är det mest kvinnor som kommer. i åldrar från 18–68 år Bara 20% män, men jag hoppas att det ökar. Jag tror kvinnor är mer sökare, mer reflekterande och är snabbare att ta tag i sina känslor när det krisar.

Hur ser din drömsemester ut?
– Då skulle jag vilja åka till ett meditationscenter i Afrika eller Thailand.

Vad är det bästa du gjort i ditt liv?
– Att jag skaffat ett barn.

Vad skulle du vilja lära dig?
– Att lita ännu mer på min intuition. En annan sak är att jag skulle vilja lära mig att producera webbkurser.
"Att lita ännu mer på min intuition. En annan sak är att jag skulle vilja lära mig att producera webbkurser."
Vad gör du nu i ditt liv och vad har du för mål?
– Det jag arbetar med nu är livscoachning, retreats och föreläsningar. Sedan vill jag sprida vardagsmeditation till människor. Det är ett bra sätt att komma nära sig själv och att lyssna på sitt inre varje dag. Mental återhämtning är också viktigt i dagens samhälle. Vi bara kör på och glömmer den så viktiga återhämtningen.

Dessutom har jag börjat med musik igen, som jag älskar. Jag och en vän har spelat in fyra låtar  mantrapop med västerländska toner, som är en typ av mindfulnessmusik. Låtarna kommer vi att släppa på Spotify snart och vi kommer även att framföra vår musik på en  mindfullnesskonsert den 29 oktober på Harmonimässan i Solna.

Plötsligt har alla bitar fallit på plats för mig och jag får hålla på med precis det jag vill. Sång, musik och att utveckla människor.
"Plötsligt har alla bitar fallit på plats för mig och jag får hålla på med precis det jag vill. Sång, musik och att utveckla människor."
Hur ser din höst ut?
– I september/oktober släpper vi vår nya mantrapop på magewa.com och Spotify. Sedan har jag föreläsningar och ett retreat den 11–13 november. Vill man veta mer är det bara att gå in på min webbplats, avlutar Ewa.

Stort tack Ewa för en spännande KARISMAintervju!

Personligt med
Ewa Wigenheim

Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Familj: En dotter och en hund.
Bor: I Stockholm på Birger Jarlsgatan.
Äter till frukost: En macka med skinka och kaffe.
Smultronställe i Stockholm: Brunnsviken.
Äter helst: Svenska kräftor fångade i min sjö.
Favoritmusik: Beyonce och Veronica Maggio.
Klär mig helst i: Vanliga kläder. Jag har alltid långbyxor och tröja eller skjorta.
Favoritblomma: Blåklocka.
Favoritfärg: Orange. Det är vishetens färg och så tycker jag att jag passar i den färgen.
Stjärntecken: Stenbock.
Bästa restaurangen i Stockholm: Ingen speciell. Jag äter där jag är.
Dricker gärna: Rött vin.
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Motto i livet: Be the change. Har tatuerat in det på min ena underarm.
En sak du skulle vilja förändra i världen: Att alla skulle ha rent vatten.
Vad skulle du göra om du var statsminister: Införa livskunskap i skolan. Så man lär sig om sitt eget och andras värde. Detta för att stärka barns självkänsla. En stor del av den psykiska ohälsan i vårt samhälle beror på att självkänslan sviktar. Det är viktigt att lära sig att om du skadar någon annan, så skadar du dig själv lika mycket.
Din bästa egenskap: Att jag är driftig.
Kvinna du skulle vilja träffa i Stockholm: Kronprinsessan Victoria. Jag skulle vilja veta hur hon ser på sitt liv och hur det är att födas in i den rollen hon har. Ser hon det som betungande, eller?
Läser/följer: Bob ProctorDoreen Virtue och sedan brukar jag lyssna på TED-talks för att få inspiration. Jag har dragit ner på andra medier. Man blir bara deprimerad. Det skrivs nästan bara om negativa saker tycker jag. Däremot brukar jag läsa mycket om psykisk hälsa. Men det hittar jag genom att googla med mera.
Person du skulle vilja vara för en dag:
Sting. Det skulle vara fantastiskt att få stå och sjunga på en stor arenascen.
En karismatisk man: Benny Andersson, ABBA. Han är härlig!

Läs boken om Ewas äventyr

OM BOKEN: Ewa är entreprenören som fick idén och genomförde en av pophistoriens största bedrifter. Den att övertala Björn, Benny, Agnetha och Anni-frid att säga ja till ett museum till deras ära. Det tog visserligen två år av tjat, men när beslutet väl var taget öppnades dörren till ABBAs innersta rum. Dit får du följa med samt på den omtumlande resan som Ewa och hennes man gör under de nästan tre år de ägde och skapade det interaktiva konceptet ABBA the Museum.

Men så förändras världen. På målsnöret får de sälja sitt livsverk. En depression, skilsmässa och tappat fotfäste senare reser sig Ewa i en ny idé. Hon vill bidra till en bättre värld och samtidigt hitta tillbaka till sig själv. Det blir en resa till Laos och ett arbete med buddhistiska munkar i en tempelskola. Där får hon distans till västvärldens prestationskrav och lär sig var i livets äkta värde ligger. Detta är en intensiv, livsbejakande och underhållande memoar om entreprenörskap, mod, att finna sig själv och allt som kan hända när man följer sitt hjärta.