KARISMAsthlm_logo2017_mobil

Framgångsexperten Annika R Malmberg Hamilton med nya boken Tändvätska:
"Tänd på ditt liv med meningsfulla utmaningar"

Annika R Malmberg på sitt kontor på Waterfront Building i centrala Stockholm.
AMBITION  Nu har boken Tändvätska kommit ut. Den handlar om att låta meningsfulla utmaningar och tuffa ansträngningar ta plats i livet. Kvinnan bakom boken är framgångsexperten Annika R Malmberg Hamilton.
KARISMAsthlm.se träffade henne för en intervju om framgång  på hennes kontor i Waterfront building i centrala Stockholm.
Hur definierar du framgång?
– Det definieras olika av olika människor. Men för mig är det den känsla man får efter att ha uppnått något, som man kämpat för. Det ruset är framgång. Men framgång är också att gå upp på morgonen och vara stolt över den man ser i spegeln och då handlar det inte om utseendet, utan att man tycker att det man gör är värdefullt på något sätt. Framgång handlar även om anseende och respekt och att man vinner andra människors förtroende.

Men som sagt framgång är olika för olika personer. En person kanske vill ge upp allt och resa världen runt och känner framgångskänsla i det. En annan upplever framgång när balansen i livet fungerar mellan arbete och familjeliv. För en tredje person kan pengar och ett liv i lyx ge framgångskänsla. Alla har så klart rätt att definiera framgång på sitt eget sätt. Men jag tror de flesta är överens om att det ligger någon form av ansträngning bakom känslan av framgång.

Finns det något framgångsrecept? Finns de något man måste göra för att bli framgångsrik?
– Det viktigaste för att nå framgång är att identifiera sina styrkor. Att göra det man tycker är roligt ger naturlig motivation. Det leder oftast till att man blir duktig på det man håller på med och då är det lättare att bli framgångsrik.

Vilka är dina egna styrkor?
– Jag älskar att underhålla och att stå på scenen. Jag har blivit bra på det genom övning, övning och åter övning i hela mitt liv. Att ställa mig framför en grupp, helst på en scen, ger mig en sådan otrolig kick. Jag älskar det. Kombinationen att älska något passionerat och mycket övning ger bra förutsättningar för att nå framgång.

Hur kom det sig att du blev framgångsexpert?
– Jag har alltid vetat att jag ville stå på en scen. När jag var liten ville jag bli skådespelare och kändis. Men sen insåg jag att jag nog inte hade tillräcklig talang eller tålamod för att ha scenkonsten som yrke. Då tänkte jag om, och utbildade mig till informatör, eftersom jag ville prata inför människor på något sätt.

När jag kom ut från utbildningen fick jag inget jobb som informatör och tog det enda jobb jag fick, som säljare på ett utbildningsföretag . Människor i min omgivning tyckte jag var tokig och många såg nedlåtande på säljyrket.

Men jag är väldigt tacksam för de 13 år jag arbetade som säljare och konsult på ISL (Institutet för Säljträning och Ledarutveckling). Det gav mig väldigt mycket kunskap och övning i att arbeta hårt, sälja, prata inför människor och att hålla föredrag. Dessutom lärde jag mig också mycket om mänskligt beteende. Allt detta har jag haft stor nytta av i min nuvarande karriär.

Men år 2000 var det dags för mig att gå vidare. Då startade jag tillsammans med en kollega mitt eget företag där vi höll föredrag och kurser. År 2008 delade vi på oss och jag ändrade namn på bolaget till Annika R Malmberg AB. År 2010 hade jag en konsult inne i mitt företag och då kom vi gemensamt på att jag skulle kalla mig framgångsexpert.

Att kalla sig framgångsexpert förpliktigar. Man kan inte kalla sig det och sedan inte leverera. Men för mig är det en sporre, för jag vill leverera. Jag är en sådan person som fungerar bäst med höga krav och förväntningar på mig.

Hur ser du på att kvinnor stöttar varandra till framgång?
– Tyvärr är kvinnor inte alltid så bra på att stötta varandra till framgång. Män är bättre på det. Kvinnor är bra att stötta varandra om någon mår dåligt, då finns det många som vill hjälpa. Men att hjälpa en kvinna som är framgångsrik är vi sämre på. Ju fler kvinnor som får en bra position eller lyckas med det de vill, desto bättre är det ju.

Vilka personer tycker du är framgångsrika?
– Personer som håller på länge med saker de älskar och hela tiden utvecklas och kan försörja sig på det. Exempel på sådana personer är Gudrun Sjödén och Oprah.

Vilka saker har betytt mycket för dig för att bli den du är idag?
– Det jag tror betytt mycket är att jag är bra på att ta motgångar och inte bry mig om vad andra tycker, tänker och pratar. När jag själv vet att jag gör rätt saker, går jag på det och struntar i vad andra säger.

Jag blir sporrad av utmaningar och att folk inte fattar hur bra jag är. Jag gör gärna "läskiga" saker. Jag vill bevisa inför mig själv och andra att jag kan. Men det gäller också att kunna ta misslyckanden och besvikelser på ett bra sätt och inte låta det stoppa en.

Utan de här förmågorna hade jag inte varit där jag är idag.

Vilka personer har betytt/betyder mycket för dig i ditt liv?
– Mina barn. De är 19 och 21. Jag skiljde mig för 12 år sedan och de har alltid varit mig nära. Jag vill vara en förebild för dem och en inspirationskälla att man kan göra det man vill med sitt liv.

Johan, min nuvarande man, betyder också jättemycket i mitt liv. Vi hittade varandra för snart 8  år sedan och gifte oss för 2.5 år sedan. Johan blir knappast hotad av vad jag gör eller vad jag lyckas med. Han gläds med mig istället. Han är stark och trygg i sig själv. Kanske beror det på att han är gammal sjöofficer och röjdykare. Idag arbetar han inom HR. Johan utmanar mig och uppmanar mig att testa mer och det betyder mycket för mig att vi har ett förhållande där vi utvecklas och upptäcker nya saker tillsammans.

Vad blir du glad av?
– Jag blir otroligt glad när någon säger att de har lyssnat på något av mina föredrag och gjort förändringar som har förbättrat deras liv. Då känns det jag gör meningsfullt för mig.

Vad är det största misstaget du gjort som du lärt dig något av?
– Mitt största misstag många gånger har varit att jag varit för optimistisk och att jag blivit duperad av människor. Jag känner att jag många gånger skulle ha satt ner foten tidigare och inte trott att saker ska bli bättre.  Av det har jag lärt mig att bli lite mer kritisk och inte bara se det positiva.

Vad skulle du vilja veta?
– Hur man gör för att få ett eget TV-program. Vad är det som krävs? Vilka hemliga ingångar finns det?

Om du fick välja att samarbeta med någon, vem skulle det vara?
– Det skulle vara en person som jag respekterar och som är kompetent på riktigt. Personen ska vara kul att vara med också. Det är viktigt för mig.

Vad bygger din nya bok Tändvätska på?
– De bygger på mina föreläsningar. När jag gör böcker sätter jag helt enkelt upp en innehållsförteckning som jag sedan följer. Kapitlen bygger på sådant som jag vet alltid väcker folks intresse och engagerar en publik när jag står på scen. I boken har jag mer utrymme att utveckla mina tankar och ge ännu fler exempel.

Varför ska man läsa din bok?
– Det kan vara den pusselbiten som saknas för att du ska få till det. Jag tror alla kan hitta något i den som gör att de når större framgång.

De 3 viktigaste sakerna för att nå framgång

Framgångsexperten Annika R Malmberg Hamilton har skrivit boken Tändvätska – bli mer framgångsrik. Här är hennes tre viktigaste råd för att nå framgång:

 1. Identifiera dina styrkor. Gör det som du tycker är roligt. Det blir du oftast bra på.
 2. Träna. Lägg ner mycket tid på det du vill bli framgångsrik på.
 3. Välj de du umgås med. Se till att ha peppande människor omkring dig som stöttar och pushar. Man kan faktiskt välja vilka man umgås med. Välj bort människor som inte får dig att må bra.

PERSONLIGT MED
Annika R Malmberg Hamilton

ARBETE: Framgångsexpert. Föreläsare, utbildare, coach och författare
KARRIÄRVÄG: 3 års studier i Uppsala till Informatör, 1 år som Förste kurator på Södermanlands-Nerikes Nation, 13 år som säljare och utbildare på ISL, 14 år som egen företagare.
FAMILJ: Min man Johan och mina två barn Alexandra 21 år, Henrik 19 år och våra två Jack Russel-hundar.
BOR: Villa i Segeltorp.
MEDIER JAG FÖLJER: Jag läser DI, SvD och facktidningarna Market och Habit.
SOCIALA MEDIER JAG ANVÄNDER: Twitter. Facebook, Instagram och egen blogg.
TRÄNAR: Tävlar i multisport med min man. En uthållighetssport som bygger på mountainbike, terränglöpning och paddling. Går även på gym för att träna styrka.
DET BÄSTA MED MITT ARBETE: Friheten och lyckan i att stå på scen.
UTMANINGAR I MITT ARBETE: Att bli mer känd för det jag gör och det jag kan.
HAR FOKUS PÅ JUST NU I ARBETET: Att lansera min senaste bok: Tändvätska och få ut den brett.
BÄSTA LUNCHRESTAURANGEN I STOCKHOLM: Grill är bra tycker jag. Men vi är faktiskt inte ute så mycket på restaurang. I veckorna äter jag mycket ute på kursgårdar som är helt fantastiska. Så på helgerna är det skönt att äta hemma.
GULDKANT I DITT LIV: Färgglada buketter. Jag har alltid färska säsongsblommor hemma. En annan guldkant i mitt liv är att jag köper fina kläder och försöker att klä mig snyggt.
MITT HÅLLBARHETSTIPS I STOCKHOLM: Jag sopsorterar med 8 olika behållare hemma. Det är något som Huddinge kommun erbjuder. Det betalar jag gärna extra för, för att kunna bidra till ett hållbarare samhälle.
BÄSTA MANAGEMENTBOK JAG LÄST: De bästa böcker jag läst och fått ut mycket av är Mindset av Carol S Dweck. Den får en att göra upp med sin egen självbild och se på sig själv på ett annat sätt.
En annan bok som är riktigt bra är Go Put Your Strengths to Work av Marcus Buckingham. Boken sätter fokus på att du ska utnyttja dina styrkor.

Ett kort stycke ur boken TÄNDVÄTSKA – bli mer framgångsrik: "Jag vill visa på vilket sätt din föreställning om dig själv styr ditt liv och samtidigt passa på att ge några råd om hur du om det behövs kan ändra bilden du har av dig själv och på så vis ha större chanser att bli den du har kapacitet att bli och åstadkomma mer av vad du vill."

Innehållsförteckning :
 1.  Vad är framgång?
 2. Personliga varumärket – ta makten över hur du uppfattas
 3. Bygg upp dina styrkor – bästa tipsen på hur du identifierar dina styrkor för att hitta din egen inre glöd
 4. Din självbild styr dina möjligheter att nå framgång
 5. Hantera motgång och misslyckanden
 6. Vi ser världen olika
 7. Vilka färger har du?
 8. Använd kritik för att växa
 9. Med en Smith & Wesson riktad mot pannan måste vi alla tänka om
 10.  Allt går så mycket lättare om man kan sälja.
 11.  Jämförelse och avundsjuka.
 12. Ensam är stark – tillsammans är vi starkare
 13.  Att strida som en stjärna
 14. Ansträngning är bästa bränslet.