KARISMAsthlm_logo2017_mobil
Denivit 1999/fotograf: Big Ben.

YlVA STUBBING
Modellmamma – Ladies team:

"Tiden är mogen för
mogna modeller"

Ylva Stubbing på sin modellagentur Ladies teams kontor på Kungsholmen i Stockholm.
KARISMAintervju Mogna modeller är mer efterfrågade än de någonsin varit. Vi ser det i tidningsreportage, reklam och tv-produktioner. Nu senast i tävlingsprogrammet She's got the Look i TV4.

Ylva Stubbing driver modellagenturen Ladies team för mogna modeller, över 28 år, i Stockholm, sedan 1999. Vi fick en insideintervju med henne om modellbranschen, dess villkor och hur hon själv ser på skönhet och skönhetsideal i dag.

Och för dig som är nyfiken att arbeta som modell avslöjar hon vad som är det viktigaste att tänka på.
På anslagstavlan hos Ladies team.
Hur ser du på modellbranschen i dag?
– Modellbranschen har påverkats mycket av de sociala medierna. Helt plötsligt är alla modeller. Många ställer i dag upp gratis, som modell, eller näst intill.

Jag tycker det är viktigt att vi kvinnor sätter värde på oss själva och inte arbetar på vilka villkor som helst. Detta slår mot oss seriösa agenter, som är måna om våra modeller och att ge dem rimliga arvoden.

Vi är stolta över och sätter värde på den kunskap som våra professionella modeller har. Jag säger nej till kunder om vi får för låga budgetar att jobba med.

Vilka är svårigheterna i modellbranschen generellt?
– Det är att hitta rätt kvinnor och att få ut dem på jobb.

Det är också väldigt viktigt att skapa relationer till människor på redaktioner, reklambyråer, produktionsbolag och företag. Det här är en ombytlig bransch och folk byter ofta plats. Så det är en utmaning att hålla sig uppdaterad och att hålla sitt nätverk aktuellt.

Hur har branschen förändrats sedan du började?
– Det finns både positiva och negativa saker som har hänt. Reklamfilm har ökat. Det är en enormt stor skillnad mot förr. Det är en marknad som växer fort nu.

Man är inte heller passé som modell efter 25 år, som det var förr. Efterfrågan går hela tiden uppåt för äldre modeller. Det ligger i tiden. Det blir mer och mer normalt och accepterat. Det negativa är att det är sämre arvoden i branschen i dag.

Hur har prisbilden i modellbranschen förändrats?
– Förut hade vi fasta tariffer, hel- eller halvdag. Nu kommer ofta kunden med en budget och säger vad de vill ha. Denna förändring har skett de senaste fem åren.

Vad är skönhet för dig?
– Ett vackert åldrande är skönhet för mig. Det är jättehäftigt med mognad och att vara sund och se frisk ut. Livslust och positivitet ger också skönhet.

Vad säger du om skönhetsingrepp?
– För mig är det naturlig skönhet som gäller. Som modell funkar det exempelvis inte med uppförstorade, onaturliga läppar. Jag har inget emot att folk hjälper naturen på traven. Men nej, jag är emot plastikkirurgi. Det syns om du har levt och lever sunt och tar hand om dig. Efter 40 år får man "kråkfötter". Det är bara naturligt och vackert.

Retusch på bilder, hur funkar det?
– Det är generellt för mycket retusch på bilder nu, kan jag tycka.

Hur ser du på konkurrens och samarbete med andra agenturer?
– Ladies team är den enda stora agenturen som finns i Sverige för mogna modeller. Vi har inget samarbete med andra agenturer. De modeller, som finns hos oss, finns bara hos oss. Det är vi stentuffa med. Våra modeller får inte frilansa på egen hand. Alla jobb ska gå genom oss.

Finns det några trender när det gäller mogna modeller?
– Det är mindre trendkänsligt med mogna modeller. Det som är viktigt är inte att bara vara snygg, utan att kunna gå in i en roll och vara en typ, t ex trovärdig mamma eller en affärskvinna. Det ställs inte så mycket övriga krav, men man ska kunna passa i kollektionsplagg.

I dag är man mycket mer flexibel med storlekar. Det är inte positivt att vara för mager. Personligen tycker jag det är häftigt med kroppsformer.

Men antalet jobb för modeller med former eller från andra kulturer är fortfarande väldigt begränsat. Det är inte så många kunder som är modiga och vågar använda den typen av modeller än i dag.

Som modellagentur är det svårt att påverka, fast man skulle vilja. Jag försöker att ha ett så stort urval av modeller som möjligt och föreslår ofta modeller som kunden kanske inte först tänkt på.

Vad är det som driver kvinnor att bli modeller?
– Många av mina modeller tycker om mode, utseende och att synas. Flera har en ådra av artist i sig och tycker om att visa sig och att använda sin kropp. Många tycker helt enkelt att det är ett roligt extraarbete, där de får utlopp för sig själva och en chans att vara med i ett roligt sammanhang.

Vad kan man tjäna som modell hos dig?
– Det är väldigt olika beroende på vad det är för uppdrag. Man kan tjäna allt mellan 2 000 kr och 100 000 kronor och ännu mer vid sällsynta tillfällen.

Reklamfilm och stora kampanjer ger bäst betalt, tidnings- och magasinsjobb minst.

Men tidningsjobb är en bra erfarenhet och man får oftast ett bra arbetsmaterial med sig, som är bra för framtida modelljobb.

Är det känsligt att säga till modeller om det inte funkar med något?
– Jag är väldigt rak som person. Jag har inga problem att vara tydlig. Men man måste säga saker på ett respektfullt sätt. Vi som modellgrupp ska ju lyfta oss tillsammans och då är det viktigt att alla bidrar på ett bra sätt.

Det är en styrka att våga vara ärlig. Det vinner man på i längden.

Vad är det som gör modeller framgångsrika?
– Ofta är det inte de kvinnor man vänder som om på gatan för, som är bra modeller. Många framgångsrika modeller ser väldigt alldagliga ut. Men de har klassiska drag, som fastnar bra på bild. Men det krävs också ett bra team runt, utan det blir inte slutresultatet bra.

Vilken är den mest framgångsrika modellen som du arbetat med?
– Det finns flera, men ett exempel är min modell Annika Duckmark. Hon är ett riktigt proffs. Hon har hållit i många år som modell. Annika har ett klassiskt utseende. Förut var hon söt, nu är hon mer vacker. Men det handlar också jättemycket om att hon har en bra personlighet.
Annika Duckmark. Fotograf: Big Ben.
Vilka toppmodeller skulle du vilja ha hos dig?
Vendela Kirsebom. Hon är enormt snygg och proffsig. Och Linda Evangelista. Det skulle vara en dröm att ha dem i mitt stall.
Vendela Kirsebom.
Linda Evangelista.
Har du själv varit modell?
– Jag jobbade som modell som barn. Men det var inte min grej. Jag tycker inte om att visa upp mig på det sättet. Men det är en stor fördel i mitt jobb att jag vet hur det fungerar på andra sidan.

Hur många modeller söker till dig?
– Cirka 30 personer i månaden. Ibland väljer jag ut fem, ibland ingen. Det beror helt på mitt behov och om jag saknar något speciellt.

Hur gör du när du väljer modeller?
– Jag väljer ut de som jag tycker fastnar bra på bild och de som representerar en viss typ av modell som jag behöver. Om jag tycker det är intressant bjuder jag in kvinnan till ett möte för att se personligheten.

Mina modeller måste kunna representera mitt företag och inte vara någon tyst och inåtvänd mus. Det fungerar inte. Man måste kunna agera framför en kamera på ett bra sätt.

Vad är viktigt om man vill bli modell hos Ladies team?
– Att man har en positiv attityd och är glad. Det är också viktigt att man är hel och ren. Man ska alltid ha snyggt hår, välvårdade naglar och fötter och ta hand om sig själv på ett bra sätt. Som modell hos mig måste du kunna representera hela vägen. Att komma i tid är också ett grundkrav.

Dessutom måste man vara flexibel och kunna anpassa sig i olika miljöer och situationer. Som modell träffar du så mycket folk och ska kunna passa in och prestera under olika förhållanden. Man måste kunna göra det som kunden vill och kunna gå ut och in i olika roller.

Kan man välja om man vill jobba som fotomodell eller med modevisningar?
– Man måste både kunna arbeta som fotomodell och mannekäng. Det räcker inte att bara vara mannekäng och gå modevisningar. Att vara allround är en förutsättning för att vara modell hos oss i dag.

Hur ser du på framtiden för modellbranschen?
– Vet inte riktigt. Men jag tror att branschen kommer att fortsätta att växa. Det kommer alltid att finnas ett intresse för skönhet, mode och människor.
TEXT: MARIE ERICSSON DROTTE

MODELLMAMMANS
2 ENKLA TIPS
OM DU VILL BLI MODELL!

  1. Skicka in nytagna bilder och bra ansiktsbilder. Skicka inga gamla bilder eller semesterbilder. Det är ett misstag många gör när de skickar in bilder till oss.
  2.  Lär dig att presentera dig själv, kort och positivt.

FAKTA LADIES TEAM
Ladies team är en modellagentur i Stockholm för mogna modeller över 28 år och uppåt. Vi har även Makeup- & hårartister att boka.

Ägare: Ylva Stubbing
Antal modeller: 150 modeller, både män och kvinnor.
Kunder: Allt från reklambyråer, produktionsbolag, företag/varumärken och klädbutiker.
Samarbeten: Ladies team samarbetar med tidningen Tara sedan flera år och gör Tara Model Search dit man kan söka om man fyllt 40 år och uppåt.
Historia: Ladies team startade år 1988 av Birgitta Stubbing och Margreth Ljunggren. Det var då ett litet företag med 12 modeller. 1999 tog Ylva Stubbing över företaget.

www.ladiesteam.com

PERSONLIGT MED
YLVA STUBBING


Familj: Man och två barn.
Bor: Örby.
Det mest spännande med mitt arbete: Det är mötet med alla människor, modeller, kunder och teamet runt med alla kreatörer. I det här jobbet får jag träffa så många olika typer av människor. Det finns en kreativitet i branschen som är härlig.
Stjärntecken: Vattuman
Nätverk jag är med i: 2,6 miljonerklubben
Mat och dryck jag tycker om: Älskar sniglar. En biff minute med bearnaise är underbart och jag är barnsligt förtjust i mjölk.
Får mig att känna ro: Naturen.
Person jag beundrar och skulle vilja träffa: Beundrar min mamma, ännu är aktiv som modell 81 år gammal.
Favoritrestaurang i Stockholm: Wasahof.
Favoritbutik i Stockholm: NK.
Blir glad av: Mina barn och positiva människor
Drivs av: Samarbetet med människor driver mig framåt.
Medier jag följer: De flesta modemagasin både digitalt och i pappersform.
Mitt motto: Man lever bara en gång.
Drömresa jag skulle vilja göra: Bali
Mina favoritkläder/märken: Jag har en bred smak. Jag köper inga dyra märken. Men försöker köpa kvalitet. Det finns mycket duktiga designers i Sverige, som gör bra modeplagg. Jag är ganska enkel i mig själv och klär mig enkelt. Mitt favoritplagg är jeans.
Mina favoritfärger: Jag älskar rött. Det är min absoluta favoritfärg. Turkos är jag också jätteförtjust i.
Drömuppdrag: Det skulle vara riktigt häftigt och kul att få göra en äkta high-fashion show med mina modeller i en lokal som Berns eller i en stor hangar. Det skulle vara en modevisning med lyx, flärd och glamour på hög nivå.

Ylva Stubbing. Ylva Stubbing.

BIRGITTA STUBBING
får en rosa nejlika av
YLVA STUBBING:

– Jag vill ge en rosa nejlika till min underbara mamma Birgitta Stubbing. Hon har alltid funnits nära, stöttat och hjälpt mig!