KARISMAsthlm_logo2017_mobil

Maria Forssén:
"Småpratet är viktigt – det är där det händer saker!"

Många känner igen Maria Forssén som kvinnan som startade och driver nätverket Shenet i Stockholm. Men hon har många fler strängar på sin lyra och många tankar om framtiden och vad som behövs för att utveckla Stockholm.

 

Hennes starkaste drivkraft är att få saker och ting att hända ...

Maria Forssén utanför sitt galleri So Stockholm i Kungsträdgården.

KARISMAsthlm.se mötte henne under ett av hennes många event i Kungsträdgården och gjorde en intervju.

Hur länge har du arbetat med Shenet?

– Sedan 1999. Men jag tog en paus mellan 2001-2003 då it-boomen var. Jag tänkte att nu behövs inte Shenet längre. Men 2003 körde jag igång igen med lite pengar från Svenskt Näringsliv.

Varför är Shenet viktigt?

– Jag tycker att allas lika värde är viktigt. Jag ville skapa en plattform där kvinnor kommer till tals och där alla får prata. Alla är bra på någonting och det ville jag ta fram.

 

– Jag vill blanda olika kvinnor från olika bakgrunder. Det är viktigt att alla hänger med och kan bidra till samtal. Det ger dynamik. Jag ville ge kvinnor möjlighet att bjuda på sig själv och hjälpa varandra in i diskussionen.

 

– Småpratet är viktigt. Det är där det händer saker. Och det gör att man har roligt i vardagen. Dessutom ger det business både till dem som är på mina event och till mig.

 

Varför startade du Shenet?

– ­Det kom tråkiga broschyrer till jobbet om träffar för kvinnor, som var så oproffsigt gjorda, både i koncept och utförande. Då tänkte jag, att det behövs ett professionellt nätverk för kvinnor. Sedan var det inte långt från tanke till handling. Jag startade ett själv.

 

– Att starta Shenet var en självklar business, när man ser ett behov.

 

Vilken typ av kvinnor är med i Shenet?

– Från starten ville jag ha med alla typer av kvinnor i nätverket, från "fittstimtjejerna" till företagaren med 300 anställda. Jag tror på konstruktiv feminism, "businessfeminism".

 

– För mig är det självklart att ta tillvara på kvinnan. Det är viktigt att det kommer in mer kvinnor i olika sammanhang, som kan vara med och bestämma. Det är också viktigt att vi på ett bättre sätt tar tillvara på kvinnlig innovation. Det är vanligt att kvinnor kommer på lösningar i vardagliga situationer.

 

Hur många arrangemang/event gör du per år?

– Cirka 2 per månad. Men inget i juli och augusti. Så det blir 12-15 per år.

 

Vad arbetar du med förutom Shenet?

– Lite olika saker. Jag initierar, projektleder och överser seminarier och utställningar i mitt galleri So Stockholm i Kungsträdgården. Jag arbetar även med andra nätverk, såsom Mötesplats Stockholm för Arbetsförmedlingen Kultur samt ett vi kallar Småprat för organisationen för Sveriges arkitektföretag Arkus.

 

– Jag har en del andra spännande projekt i pipeline samt förbereder även Trenddagen, en uppföljning till Trenddagen som ägde rum 24 januari på So Stockholm.

 

Ser du några trender just nu?

– Förutom hälsotrenden, så är "ute" det nya inne. Att andas in en härlig barrskog är grejen. Dofter och alla sinnesintryck kommer stort. Sinnesmarknadsföring i butik är en trend, som kommer. Jag tror på en backlash för nätshopping. Det är så lätt att sitta och beställa på nätet med ett glas vin, men det ger ingen upplevelse. Vad får du som konsument ut av det? Säljaren kommer att bli din konsult i framtiden och vara mycket mer än säljare. Trots att jag tror på en tillbakagång för näthandeln, så måste butikhandeln, utvecklas för att vi ska vilja gå den vägen.

 

– En annan trend är att det kommer att bli ännu mera nätverk. Fokus kommer att ligga på självförverkligande i stället för att köpa prylar.

 

– Vi kommer också att göra flera karriärer i livet. Till slut kommer alla att arbeta med det de brinner för. Alla kommer att ha – eller att vilja – ha ett eget bolag.

 

– I framtiden kommer det att vara en nödvändighet att vara uppdaterad på det senaste och kunna leverera till kunderna. Det är tid för hjärnans användning. Människor måste börja tänka själva. Vad personen har för drivkraft och vad man själv kan tillföra, blir viktigt, på arbetsmarknaden. Många nya arbeten har vi inte sett ännu.

 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att jag träffar så mycket roliga människor hela tiden. Jag är en riktig "peoplejunkie". Allt kan ju inte vara ett mingel, men jag tycker det är jobbigt med mellanrummen när jag inte träffar människor. Jag är så glad att jag kan tjäna pengar på att prata och mingla, därför att det är det allra roligaste jag vet.

 

Om du inte höll på med det här vad skulle du göra då?

– Jag skulle nog vara journalist. Man är lite som en journalist när man håller i event.

 

Vilka är dina drivkrafter?

– Jag är bra på att se saker och få det att hända, jag har en stark drivkraft. Jag kan få vision till resultat fort.

 

Om du var statsminister för en dag, vilket är det första beslutet du skulle ta då?

– Jag skulle platta till allt så fort som möjligt. Jag skulle ta bort en massa folk i organisationer, som bara kostar, och ge pengarna till eldsjälar istället. Till exempel Länsstyrelsen, vad gör de egentligen ... vart tar alla pengar vägen?

 

– Framtiden är nätverksorienterad. Det kommer att bli mycket mera nätverk. Så det är viktigt att skapa bra förutsättningar och fatta beslut som möjliggör det.

 

Vad tror du om framtiden för karriärkvinnan?

– Framtiden är vad man själv gör det till. En kvinna är så mycket mera om sig och kring sig. Att se till helheten kommer att vara det viktiga i framtiden och det är kvinnor bra på.

 

– Själv tyckte jag att karriär inte var roligt. Jag fick inte min dos av självförverkligande tillfredställt som anställd. Jag blev frustrerad över brist på vision och helhetsseende och brist på vilja att ge gehör för nya idéer och initiativkraft.

 

Vad är fördelarna och nackdelarna med Stockholm som stad, tycker du?

– En fördel är människorna! Du kan generellt lita på folket i Stockholm. Det är en bra stad att göra affärer i. En deal är en deal och gäller utan alltför omständiga avtal och jurister. Det är korta beslutsvägar, även till stat och kommun.

 

– En annan fördel är att det är en sååå vacker, stad och med fantastisk natur, med allt vatten i nära symbios. Jag och min sambo bor mitt i city med kanalen nedanför huset, där vi sommartid har båten för en tur i Mälaren eller ut i skärgården ...

 

– Nackdelen är att det är ganska mycket fokus på akademi, administration/förvaltning och lite för lite entreprenörskap/säljfokus. Kommunen tenderar att göra mycket som entreprenörer kan göra så mycket bättre.

 

Vilket är ditt drömevent?

– Stockholm firar 2 miljoner invånare ...!

 

Vad ville du bli när du var liten?

– Jag ville bestämma.

 

Vilket var ditt bästa ämne i skolan?

– De flesta ämnen. Jag var sjukt ambitiös.

 

Hur ser du på framtiden för ditt företag/verksamhet?

– Jag tror att jag ska fortsätta att ta lite som det kommer. Att göra saker jag tror på, men också säga nej till det som inte känns bra. Att fortsätta våga och inte vara rädd ...

 

Hur skulle man kunna utveckla Stockholm på ett bra sätt?

– Att använda vattnet och vattenvägarna som transportvägar mer såsom man gjort sedan mycket länge i Venedig. Jag älskar att hoppa på och av båtarna i Venedig. Jag skulle vilja kunna få access till kajerna mer och få fler småbåtshamnar.

 

– I dag är väldigt mycket kvar i tanken att vi ska försvara oss, snarare än att vi ska vara gästfria. Det måste vi ändra på. Fler och fler kommer att arbeta inom turismen, smarta kringtjänster och service, inte inom administration och produktion.

 

– Vi måste även öppna upp och tillgängliggöra för de som har funktionshinder och eller inte kan svenska till exempel. Stockholm är fortfarande en stad för svenskar, 25-55 ... såväl när det gäller arbetsmarknaden som fritids- och kulturutbudet.

 

Beskriv dig själv med tre ord.

­– Ambitiös, intresserad och företagsam.

 

Hur kommer du på vilka du ska bjuda in till dina event, hur sätter du ihop dem, hur tänker du?

– Jag har mina listor ...(gästerna). Sedan snappar jag upp det som är aktuellt och många kontaktar mig för att de vill tala.

 

– När jag blir kontaktad av någon ser jag omedelbart kopplingar kring hur man skulle kunna bygga ett event kring just denna person/företeelse. Tricket kring bra events är att arrangören sett kopplingar – perfect matches.

 

– Likadant är det med gästerna, att se hur olika människor kan ha nytta av varandra. Framgång bygger ju väldigt mycket på att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, dvs att bara dyka upp...!

 

Text och foto: Marie Ericsson Drotte

marie@karismasthlm.se

"I framtiden kommer det att vara en nödvändighet att vara uppdaterad på det senaste och kunna leverera till kunderna. Det är tid för hjärnans användning. Människor måste börja tänka själva. Vad personen har för drivkraft och vad man själv kan tillföra, blir viktigt, på arbetsmarknaden. Många nya arbeten har vi inte sett ännu."

PERSONLIGT MED
Maria Forssén

 

Mitt motto: Free your mind ... and the rest will follow (snott från kultgruppen En Vogues titellåt från början av 90-talet).
Bästa restaurang i Stockholm just nu: Svårt, äter inte ute alltför mycket, blir nästan alltid missnöjd, lite också för att jag tycker det är sååå dyrt. Min kille lagar grym mat.
Bästa bok jag läst: Oj, svårt att välja. Måste nog bli fler. Gillar böcker om personer som förändrat världen som Richard Branson och Steve Jobs.

Boken Virginity av Branson fick mig att starta Heart of Stockholm AB, som jag driver sedan dess (-99).

Annars gillar jag klassiker och böcker där språket flyter. Jag driver ju So Stockholm där många författare och förlag lanserar sina böcker. Man blir lite bortskämd. Likadant med modedesignerna och konstnärerna – får fulla garderober och väggar utan att ruineras...
Gör jag när jag är ledig: Vilar och tänker. Och jobbar så klart...! Stor hobby är att kolla på hus och besöka grym arkitektur/fina platser – nya platser i såväl Stockholm som när vi är ute och reser.
Egenskap jag beundrar hos andra: Tålamod.
Mitt smultronställe i Stockholm: För Shopping – Studio Vintage. För fika/promenader – Kungsholmens stränder. Båttur i Karlbergskanalen slår det mesta.
Min favoritglass: Har ingen.
Bästa konstnär jag vet: Är intresserad av allt jag tycker är vackert. Är dock ofta mer intresserad av helheten än enskilda konstverk. Gillar det stora genomslaget av foto. Om vi ska nämna några konstnärer ändå, är det Warhol. Gillar de konstnärer som försöker sig på det tredimensionella – skulptur, 3D printing – Maria Meisenberger är duktig t ex samt Peter Geschwind som jobbar med installationer. Han bor numer i Berlin. Jacob Fällender, fotograf är också intressant, han har en tanke bakom sina verk, vilket ibland kan saknas i dagens konstvärld.
Tidningar jag läser: SvD + Perfect Guide och Elle, StyleBy, Annars får jag mycket info via människor jag möter, inbjudningar, mingel, morgonTV – SVT/CNBC. Jag har mailprenumerationer kring olika branscher. Dessutom får jag information av alla kunder som vistas på So Stockholm.
Uppväxt i: Huddinge.
Bor: Kungsholmen.
Familj: Pojkvän.