KARISMAsthlm_logo2017_mobil

AV:ART av Maria Sjödin
"Jag vill att mina kläder ska ge kraft och styrka"

KARISMAintervju | Maria Sjödin är modedesignern som designar kläder för präster, runt om i världen, med sitt framgångsrika märke Casual Priest – men även för Gala. Ingenting får henne att släppa sin punkiga, avantgardistiska stil, som ska ge kvinnan som bär hennes plagg styrka. Just nu är hon aktuell med sin nya kollektion AV:ART, som lanserades den 13 oktober.

TEXT OCH FOTO: MARIE ERICSSON DROTTE
Produktbilder: Maria Sjödin och Niklas Palmklint
September 2016

Berätta om din nya kollektion AV:ART, Hur kom den till, hur skapar du den och med vilka material?
– I mitt nya koncept AV:ART har jag inspirerats av streetart och Haute Couture. Det direkta och slumpmässiga i spraytekniken i kontrast till den tålamodsprövande sömnaden av plaggen som till stor del är handsydda. Materialet är siden som jag manipulerar på olika sätt för att skapa effekter och strukturer. Jag arbetar med reliefer av sidenflätor eller sprayfärg som ger det 3-dimentionella mönstret.  En ”tromper l’oeil” effekt. Och varje plagg blir på så sätt unikt.

Istället för att göra nya kollektioner för varje säsong har jag valt att arbeta med ett koncept där kollektionen utvecklas organiskt.

loading...
Hur ser du på mode?
– Det är jättekul med mode som uttrycksform. Det främjar både kreativiteten hos kunden och hos mig som designer. Som designer är det där en häftig känsla. När kunden köpt mitt plagg är det ju de som bestämmer kontexten med sin egen stil.

Just nu håller villkoren på att förändras i modebranschen på grund av sociala medier.  Konsumenterna har tillgång till visningarna på ett helt annat sätt än förut och förväntar sig att kollektioner når marknaden snabbare. I dag ger modehusen ut 4–5 kollektioner per år. Jag tycker vi måste tänka till kring kollektionshetsen.

Just nu håller villkoren på att förändras i modebranschen på grund av sociala medier.

Vilken typ av material och färger gillar du att arbeta med?
– Svart och vitt och naturmaterial som siden, ull och viscose.

Vilka är dina inspiratörer?
– Oh, det är många. Framförallt inspireras jag av musik, konst, mode och design. Den belgiska  designern Ann Demeulemeester, designern Martin Margiela, Jean-Paul Gaultier, Gareth Pugh och konstnärerna Jean-Michael Basquiat, Egon Schiele och så klart Picasso.  Musik är viktigt! Allt från Marilyn Manson till Patti Smith, Nick Cave, Björk, Siouxie and the Banshees och modern Electro. Listan kan bli lång....

Vad är det viktigaste för att lyckas som modedesigner och vad är svårigheten med att vara modedesigner?
– Uthållighet och att man håller sig till sin grej, även om man blir ifrågasatt. Samtidigt måste man också vara driven och våga ta risker. Det är en svår balansgång. Det är viktigt att vara en nagel i ögat på sig själv, för att utmana sig och driva verksamheten framåt.

Svårigheten är att få ekonomisk bärighet. Att kunna ägna sig åt att göra nya modeller i stället för att få betallösningar i webbshopen att fungera. Hela tiden är det learning by doing, speciellt nu när vi växer och expanderar med Casual Priest.
Casual Priest.

Hur mycket säljer du av Casual Priest konta Maria Sjödin-kolletionen?
– Det är nog 80/20 till Casual Priest. Men jag gör en satsning på Maria Sjödin-linjen nu när vi visar det nya konceptet den 13 oktober.

Hur säljer du dina kollektioner i dag?
– Våra säljkanaler är webshop, egna butiken, mässor och återförsäljare. Vi letar bra återförsäljare både till Casual Priest och Maria Sjödin, både inom och utanför Sveriges gränser.

När jag tar emot kunder i butiken  blir det en helhetsupplevelse för kunden och ett personligt sätt att handla kläder på med måttagning, provningar, trevliga samtal med mera.

Vi letar bra återförsäljare både till Casual Priest och Maria Sjödin, både inom och utanför Sveriges gränser.

Maria Sjödin showroom och ateljé i Midsommarkransen, Stockholm.
Maria Sjödin showroom och ateljé i Midsommarkransen, Stockholm.
Vilka kvinnor skulle du vilja sälja din kollektion AV:ART till?
– Vi har en coola-kvinnor-lista med kvinnor vi gärna skulle vilja klä. Men vill inte avslöja den.  Det är mycket power i mina plagg. Det är kläder som ger styrka, som en rustning, för en drottning. Kläder för Queens!

Hur fungerar det i modebranschen med galaplagg?
– Det är väldigt olika. Det beror på hur känd personen är som bär galakläderna. Det är allt från att låna ut plaggen, skicka dem som gåva eller betala för att världskändisar som t ex Rihanna ska bära ditt plagg. Oftast går det till så att stylister gör förfrågningar för olika personer som ska gå på röda mattan.

Skulle du vilja samarbeta med någon?
– Absolut! Samarbeten är ofta väldigt spännande. Jag har några idéer...

En dröm jag har är att få göra kläder till en modern dansföreställning. Dans som konstform är något som inspirerar mig otroligt mycket.

Om du fick en miljon, vad skulle du göra då?
– Det är ju inte jättemycket pengar. Men jag skulle vilja utöka produktionen, ha ett showroom i innerstan i Stockholm och en plattform i New York, en egen butik eller en pop-up-store där. Den skulle gärna få ligga i Soho, Williamsburg eller på Lower East Side. Jag har en stark dragning till NY. Jag älskar den stan och själen som finns där.

… Och nu skulle nog pengarna vara slut för länge sen.

Vet du någon bra modebloggare?
– Jag är jättedålig på det. Jag efterlyser modebloggare som gillar avantegarde och slowfashion.
ANNONS
Jag har en stark dragning till NY. Jag älskar den stan och själen som finns där.

När och hur började du att designa kläder?
– Jag har gjort klippdockor sedan jag kunde rita. Därefter har jag gått olika designskolor, arbetat som tillskärarassistent och lärt mig både sy och skapa i metall. I tonåren blev det mycket punk och kläder, som tänjde på gränser för min del. Det är nog dessa influenser som ligger till grund för mitt formspråk i dag.

Arbetsskisser för AV:ART.
Arbetsskisser för AV:ART.
Vilka är dina styrkor som klädskapare?
– Att jag inte följer trender, utan håller mig till min stil. Mina styrkor är bra passform, att det ska vara funktionellt och bärbart. Andra saker som är utmärkande för min design är kvinnlig sensuell siluett. Mina plagg ger ett gott självförtroende och en styrka som i sig är attraktivt och sexigt.

Mina plagg ger ett gott självförtroende och en styrka som i sig är attraktivt och sexigt.

Vilken typ av kläder och var handlar du själv?
– Jag handlar inte så mycket kläder. Men när jag gör det gillar jag blandat. Jag handlar både från kedjor och exklusivare plagg i hög kvalité och från butiker i NY.

Nämn några svenska duktiga modedesigners?
Johan Lindeberg. Han är duktig på att addera rätt känsla och coolhet i sina produkter. Dessutom tänker han helhet från plagg ända ut i reklamkampanj.

Även om HM inte är en enskild designer, så tycker jag de är duktiga. De har en hög modegrad i sina kollektioner, speciellt i Conscious-kollektionen. Däremot så tycker jag de borde lyfta fram svenska designers mer i sina kollektioner.

Med storleken HM har kommer också ett ansvar, tycker jag. De borde måna mer om hela sin process och bygga egna fabriker för att få total kontroll. Människor behöver också mer utbildning i vilka processer ett plagg behöver igenom och vad allt kostar. Det är otroligt att man kan köpa ett plagg för runt 50 kronor. Jag förstår inte hur det går till. Någonstans är det fel. Det är någon som inte får betalt!
Det är otroligt att man kan köpa ett plagg för runt 50 kronor. Jag förstår inte hur det går till. Någonstans är det fel. Det är någon som inte får betalt!
Maria visar påvedräkten för den nya kvinnliga påven.
Vad är det mest galna du har gjort i ditt yrkesliv?
– Det kanske är när jag fick en idé att göra en påvedräkt som den skulle kunna se ut till en kvinnlig påve. Som ju inte finns då kvinnor inte tillåts bli präster inom den Katolska kyrkan. Ännu mindre bli påve så klart... 

Det finns en Amerikansk dokumentäfilm som heter ”Pink smoke over the Vatican”. Det var den som inspirerade mig vid förra påvevalet. Under en middag kom idén upp och det var bråttom om jag skulle hinna göra den innan påven blev vald. Men det är laddat så jag ville inte sticka ut hakan för långt. Det är ju inte min kamp och jag har full respekt för de som kämpar för kvinnliga präster inom Katolska kyrkan! Ville ändå att det skulle vara värdigt och väcka tankar. Vi publicerade bilden av den på internationella kvinnodagen.

Har du något spännande på gång framöver?
–  Arbetet med min nya kollektion AV:ART efter lanseringen, nu i oktober, så klart. Men i pipelinen ligger också en fotoutställning, "Casual Priest Stories”. Den kommer att visas under 2017 och kommer förhoppningsvis att bli en vandringsutställning runt om i världen. Det kanske till och med blir en bok …
Det kommer att bli en utställning under 2017, Casual Priest Stories.
Det kommer att bli en utställning under 2017, Casual Priest Stories.

STORT TACK MARIA FÖR DEN SPÄNNANDE INTERVJUN!

Maria och jag under intervjun i Maria Sjödin ateljé.
Maria och jag under intervjun i Maria Sjödin ateljé.

PRESSVISNING OCH MINGEL AV:ART COLLECTION

Den 13 oktober på Söder Mälarstrand 25 var det pressvisning och mingel för Maria Sjödin Collection. Många var där …

loading...

Personligt med Maria Sjödin

Familj: Isolde, min dotter på 19 år.
Bor: I en 4:a i Midsommarkransen.
Utbildning: Beklädnadstekniskt Gymnasium 1985-87.
Beckmans kvällskurs 1988-89.
Nyckelviksskolan 1989-90.
Diverse konst- och hantverkskurser.
Karriär: Tillskärar assistent 1987-88.
Jobbat deltid i butik 1990-96.
Modell 1988-96.
Drivit eget sedan 1991.
Egen ateljé och showroom i Midsommarkransen sedan 2004.
Lanserade Casual Priest kollektionen 2002.
Stockholms bästa ställe: Både Söders höjder och Picasso trädgården vid Moderna Museet, många stunder med ett glas rosé i den  har varit magiska för mig.
Stockholms bästa klädbutik: JUS på Brunnsgatan i city.
Ger mig ro: Havet. Jag har fått för lite av det den senaste tiden.
Stjärntecken: Lejon.
Kör: Jag går mest.
Nätverk jag är med i: Shenet och mina vänner.
Bästa resan jag gjort: Gillar att resa till städer som ligger vid hav! Speciellt mina (små) New York-trippar.
Äter till frukost: Den är jätteviktig för mig. Får jag inte den blir jag  inte människa den dagen. Jag äter alltid yoghurt, banan, bär och bra musli med grönt te.
Motionerar: Yoga, pilates, joggar för lite och promenerar.
Bra bok jag läst: Jag läser jättelite nu. Men Mästaren och Margaritha och Just kids är två mycket bra böcker jag läst.
Mitt motto: Ha roligt och ha ett rikt liv.
Karismatisk kvinna i Stockholm: Eva Rudling, porträttfotograf som varit med om otroligt mycket i sitt liv.
Läser/följer: Instagram, DN på nätet, PP3 och STIL i P1.
Beundrar hos andra: Ödmjukhet och mod.
Gör mitt liv rikt: Min dotter, mina vänner, min familj, konst, musik och ett gott rött vin. Känslan av att stå mitt i livet när det händer saker. Och kärlek på alla sätt, förstås.
Ville jag bli när jag var liten: Skådespelare, designer, arkeolog och historialärare.
Välklädd kvinna i Stockholm: Modejournalisten Susanne Ljung.
Den här personen vill jag ge min rosa nejlika: Se filmen här.

Om företaget Maria Sjödin och Casual Priest

Företagsnamn: Maria Sjödin Stockholm.
Beskrivning av verksamheten: Design och tillverkning av två klädkollektioner: Maria Sjödin Stockholm och Casual Priest. Samt specialuppdrag.
Två medarbetare: Nathalie är produktionsansvarig och sömmerska. Och Sanna ansvarar för PR och leveranser. Jag funkar väl som Creative Director och har fingrarna med i det mesta!
Historien om Casual Priest: se www.casualpriest.com
Ägare: Maria Sjödin.
Startade: 1991.
Produktionen sker i: Midsommarkransen och Porto i Portugal.
Webb: www.mariasjodin.com
Webbshop:  www.casualpriest.com,
www.tictail.com