KARISMAsthlm_logo2017_mobil

Ljuddesignern Marja-Liisa Okko:
"Jag samarbetar gärna med konstnärer"

– När jag klappar i händerna i ett rum vet jag direkt vad som behövs för att uppnå en vacker ljudmiljö. Det är en erfarenhet som sitter i ryggmärgen efter många år, berättar hon.

Marja-Liisa Okko i sin våning på Söder i Stockholm. Här med lampor från Okko Design i bakgrunden.
loading...

Exempel på offentliga miljöer som Marja-Liisa Okko ljuddesignat.

KARISMAsthlm träffar henne i hennes sparsmakade lägenhet med vitmålade trägolv på våning 5, högst upp i ett hus på Söder i Stockholm.

 

När vi slår oss ner vid hennes vita köksbord och dricker kaffe börjar hon att berätta vad hon gör:

– Jag designar  ljudmiljöer för offentliga miljöer och kontor. För mig är det viktigt att göra det konstnärligt och använda de bästa materialen och kvaliteterna för att få det bästa resultatet, både visuellt och ljudmässigt.

– I varje projekt gör jag akustikmätningar före och efter mina projekt för att säkerställa att det resultat man vill ska uppnås också gör det i verkligheten.

 

Hur går ditt arbete till?

– Jag får ett uppdrag av kunden att förbättra ljudmiljön i ett rum. Då börjar tankarna spinna och jag designar en visuell lösning, som smälter in i miljön. Detta sker ofta i samarbete med en konstnär som har en form som passar i miljön. Utmaningen och det roliga är att skapa en helhet som är både vacker att titta på och som uppfyller de akustiska kraven på en vacker ljudmiljö.

 

Hur kom du på idén att designa ljudabsorbenter och ljudmiljöer?

– Jag var på en mässa och då märkte jag att många arkitekter sökte det. Så mitt arbete är sprunget ur ett faktiskt behov.

 

Hur länge har du varit konstnär?

– Från början är jag egentligen ekonom. Jag var ekonomichef på 80-90-talet i inredningsbranschen. Då kom det upp ett behov av att starta ett inredningsföretag i det företaget där jag jobbade. Eftersom jag alltid varit intresserad av design och inredning så föll det sig bara så att jag i samråd med koncernchefen startade mitt inredningsföretag. På den vägen är det. Sedan 1995-talet driver jag OKKO Consulting där jag förutom mitt eget skapande har ett flertal agenturer.

 

Vad inspirerar dig?

– När jag ser en vacker form, tänker jag, vad kan jag använda den till? Jag letar hela tiden efter former och strukturer, som jag kan använda på ett bra sätt i miljöer. Min stil och smak är sparsmakad och minimalistisk. Enkla former är det vackraste, tycker jag.

 

Vilka är dina kunder/marknader?

– Först och främst är mina kunder företag som efterfrågar mina lösningar i offentliga miljöer. Restauranger, sjukhus, öppna kontorslandskap och konferenslokaler är exempel på miljöer där jag gör ljudlösningar.

 

– Mest arbetar jag i Sverige och Finland, men även i Norge. Nu hoppas jag dock på att få arbeta ännu mera utomlands. Jag fick några väldigt bra kontakter när jag var nere på designmässan i Milano för några veckor sedan, som jag ska följa upp.

 

Vilka produkter säljer du mest av?

– Jag kan egentligen inte säga det. Varje projekt är så individuellt. Men jag använder mig gärna av min produkt Tratti eller Sonic Service i olika utföranden. Jag älskar dem!

 

Vilket är ditt drömprojekt?

– Jag skulle gärna ljuddesigna något större hotell eller konferensgård.

 

Konstnär du beundrar?

Helene Schjerfbeck 1862-1946. Hon var Finlands största kvinnliga konstnär. Hon målade helt fantastiskt!

 

Vad tycker du om Stockholms konstliv?

– Design och konstlivet har vuxit väldigt mycket den senaste tiden. Vi hänger med bra internationellt nu. Men jag tycker att det fattas någon stor gemensam utställningslokal centralt i Stockholm där flera samtida designers och konstnärer kan ställa ut och likasinnade träffas, diskutera och eller bara fika, äta eller ta ett glas vin.

 

Vilken konstform gillar du mest?

– Opera. Det är definitivt min konstform. Jag är helt operafrälst.

 

Om du var kulturminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Naturligtvis skulle jag sponsra flera kvinnliga konstnärer. Men framförallt skulle jag se till att alla unga nyutbildade designers och konstnärer fick utbildning i marknadsföring och hur man säljer. Det är viktigt att man kan tala om och för sin konst på ett bra sätt för att nå ut.

 

Samarbetar du med andra designers/konstnärer?

­ – Det gör jag. Jag samarbetar och bollar idéer med konstnärer när jag arbetar med mina projekt. Dessutom har jag ett stort nätverk av arkitekter, andra designers och konstnärer som jag umgås med. Det är jätteviktigt att träffa likasinnade och utbyta tankar och idéer. Mitt nätverk är jätteviktigt för mig! Men det tar lång tid att bygga upp och att komma dit där jag är i dag.

 

Vilka museer gillar du i Stockholm?

– Jag älskar Moderna Museet och Arkitekturmuseet. Det är väldigt trevligt där.

 

Affärskvinna du beundrar?

Vuokko Nurmesniemi, designer som gjorde Marimekko känt ute i världen. Hon är 80 år nu och en fantastisk kvinna, som jag har äran att känna personligen.

 

Har du några nya spännande projekt på gång?

– Jag har flera spännande offentliga projekt på gång, men dessa kan jag tyvärr inte nämna. Sedan hoppas jag mycket på projekt med Tratti utomlands.

 

Vilka trender du ser i designvärlden nu?

– Just nu är designen helt galen och tokig tycker jag. Trenden tror jag går mot lugnare design med kvalitet igen. Andra trender är ekologisk design med "nyttigt" och recykle i fokus. Färgmässigt tror jag även där det går mot naturliga färger och svart/vitt.

 

3 viktiga lärdomar som du vill dela med dig, som du lärt dig genom åren som ljuddesigner?

– Du ska vara envis, du ska tro på dig själv och du ska nätverka. Nätverkandet är A och O i dag.

Text och foto: Marie Ericsson Drotte

Exempel på ljuddesignlösningar av Marja-Liisa Okko

UTMANING: Ljudet studsade kraftigt upp och ner på en innergård i Stockholm. LÖSNING: Med upphängning av vår ljudabsorbent Tratti, 5 meter i diameter, förbättrade vi ljudmiljön avsevärt.
UTMANING: Efterklangstiden var för hög på Restaurang lltempo, Högbergsgatan på söder, Stockholm. LÖSNING: Vi sänkte efterklangstiden med ca 25 %. Nu kan du höra bättre vad ditt sällskap säger till dig vid bordet. Vi specialdesignade lampor från formen Tratti i en färg, som smälte in i mijön och samtidigt var ljudabsorberande.

Produkter från OKKO DESIGN
som är ljudabsorberande

loading...

PERSONLIGT
 

Bor: I vindsvåning på söder i Stockholm.

Det roligaste jag vet är att: Umgås med barnbarnen.

Person jag skulle vilja träffa: Alvar Aalto, finsk designer från 30-talet. Hans saker är tidlösa och har en kvalitet som gör att de är lika aktuella nu som när de skapades.

Egenskaper som jag är stolt över att jag har: Jag är social, ärlig och modig.

Ser/läser/lyssnar på mina nyheter: Jag ser på Aktuellt kl. 21 och lyssnar mycket på P2 och P1.

Favoritmat: Skaldjur och fisk.

Skulle vilja: Ha ett hus vid havet med veranda och bastu.

Favoritdesignpryl: Min stora, fina silverring, som Wolfgang Gessel har designat från en designad silverkanna jag hade, som gick sönder. Så egentligen är min ring ett lock.

Stockholms vackraste gata: Prästgatan i Gamla Stan i kvarteret Skånegatan/Södermannagatan, med alla restauranger vid Nytorget. Men även Karlavägen på våren är fantastisk med sin park, grönskan och naturlivet.

Plats jag gärna återvänder till: Nice, där känner jag mig som hemma.

Skulle vilja ge en rosa nejlika till: Eva Rosengren, arkitekt. Hon har hjälpt och stöttat mig och varit generös med sitt nätverk. Hennes hjälp har varit otroligt värdefull för mig.