KARISMAsthlm_logo2017_mobil

KARIMSman 1: Per Holknekt

Vem är han – Per Holknekt?
Han har visat många sidor genom sitt liv: skatare, grundare av klädmärkessuccén Odd Molly, hemlös, dokusåpastjärna, låttextförfattare … och det är bara en del. Få människor har varit med om så mycket som Per Holknekt. 

Per Holknekt på Scandic Park Hotel på Östermalm. Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Per Holknekt på Scandic Park Hotel på Östermalm. Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz

Var befinner du dig i livet just nu?
– Jag är här och nu på Scandic Park Hotel. Skämt åsido. Jag befinner mig  i lite av ett vägskäl. Jag reser runt mycket nu och håller föredrag. Och det är ett ensamjobb. Jag saknar gruppgemenskap och rutiner. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en anställning för att finna lugn och ro. Jag tror jag skulle kunna göra stor nytta i bolag där jag inte kan verksamheten. Jag skulle kunna se med friska ögon från ovan och leverera bra saker. Sedan funderar jag också på att flytta till ett varmare land.

Vad är det mest spännande du gjort i ditt liv?
– Det är att besegra mina rädslor genom att göra saker jag absolut inte kan, som till exempel att lära mig flyga. Jag är eller snarare har varit extremt flygrädd. Odd Molly var också en spännande resa. Det var som en schackmatch där det gällde att tänka ut alla drag i förväg för att lyckas.

Har du gjort något spännande alldeles nyligen?
– För ett tag sedan fick jag en förfrågan om att spela in en kortfilm med Lena Endre. Det kan man ju bara inte tacka nej till. Så nu har jag testat på skådespeleri lite också.

Har du någon utmaning kvar i yrkeslivet som du skulle vilja testa?
– Jag skulle vilja gå in i en bransch där jag inte fattar ett skit, som dataindustrin. Jag skulle vilja kommunicera på nya sätt, som ingen vidrört förut.

Vilka egenskaper har gjort att du lyckats så bra i affärslivet tror du?
– Jag är kreativ på mitt eget sätt. Det och mitt stora intresse för siffor är nog svaret.

Vilket är det största misstaget du gjort i ditt yrkesliv som du lärt dig något av?
– Att det är viktigt att skriva avtal i tid. Det är svårt när man är entusiastisk och bara ser det positiva. Det är lite som med äktenskapsförord. Det känns aldrig kul, men gör att man vet vad som gäller. Var tydlig när det gäller arbetstid och pengar. Jag har slarvat bort väldigt mycket genom att inte skriva avtal i tid.

Hade du några tankar på vad du ville bli när du var liten?
– Alkemist och jägmästare. Jag har ett otroligt behov av ensamhet och natur och har alltid haft. Alkemist vill jag bli för att jag var övertygad om att det gick att göra guld.

När är du som mest kreativ?
– Före lunch. Jag tänker fram till lunch. Sedan monterar jag ner mina tankar.

Vad tror du är det viktigaste i dagens digitala värld för att lyckas i affärer?
– Unikitet i sättet att kommunicera din produkt/tjänst. Bruset är så extremt hårt. 99 % av allt som kommuncieras, kommuniceras digitalt. Hur ska du då kunna höras?

Om du kunde vrida  tiden tillbaka, vilken historisk epok skulle du vilja leva i?
– Hmm, romartiden då Caesar levde. Jag skulle nog vara snygg i de kläderna och skulle gilla att gå på arenaspel.

Gillar du att gå på fest?
– Nej, det gör jag inte. Jag tackar nej till nästan allt sådant nu för tiden.

Ser du någon skillnad på kvinnor och män i affärslivet?
– Absolut, jättemycket skillnad. Jag föredrar att jobba med kvinnor. Män är för enkla och spelar ut alla kort på en gång. De har också en stolthet som inte kvinnor har. Kvinnor är mer spännande att jobba med. De söker ny information och utvecklas hela tiden.

Vilken historisk person skulle du vilja hänga med?
– Jag har nära anknytning till Anders Zorn genom uppväxt och familj. Jag skulle vilja sitta till bords med honom. Bara att få se honom få in all sin mat i övermått skulle vara en upplevelse.

Vad skulle du göra om du var statsminister?
– Stänga ner alla shoppingcenter utanför städerna.Det är ett stort problem i dag att folk inte träffar varandra. Jag skulle vilja återskapa mötesplatser för människor. Den stora ensamheten som finns är jobbig att se. Det ska vara mer gemenskap och inkluderande. Inkluderande är ett fint ord. Mycket handlar om exkluderande i dag.

Hur tror du att världen kommer att se ut om tio år?
– Jag hoppas och tror att världen kommer att styras upp i en bättre riktning av den unga generationen. De kräver ett större socialt ansvarstagande av företagen och de kommer att vara kräsna kunder. De som är företagsvärlden måste göra sig redo. Jag ser det här på min dotter. Hon är min stora förebild!

Du har både startat och lagt ner företag. Hur vet man när man ska köra på eller lägga ner?
– Det är svårt att veta. Det handlar mycket om timing, men också om erfarenhet. Att lägga ner blir man bättre på över tid. Det blir tydligare ju äldre man blir och varit med ett tag. Man får helt enkelt svälja lite stolthet och släppa saker när det är dags.

Får du många affärsförslag?
– Ja, 3–5 om dagen. Många vill ha hjälp med att titta på deras affärsidé. Jag gör gärna det jobbet, men då tar jag betalt som konsult eller företags-PT numera. Ibland har det också hänt att jag gått in som delägare.

Finns det någon typ av företag som du är nyfiken på och som du skulle vilja starta?
– Jag är väldigt nyfiken på Richard Bransons företag. Det finns en genialitet i han affärsidé som jag skulle vilja titta närmare på.

Om jag skulle starta upp något företag är det den nya typen av företag, som säljer andras produkter, till exempel Uber för taxibranschen eller Airbnb för hotellbranschen. Det här tänket kan man applicera på sjukt mycket saker.

Vilka är de mest spännande personerna i Sverige just nu, tycker du?
– De som jobbar i motstånd, som Blondinbella, Isabella Löwengrip. Det är så många som vill förringa henne, men hon är tuff och ger sig inte. Johan Wendt är en annan person som är mycket spännande med Mattecentrum. Det han gör kommer att ha större betydelse för framtiden än nästan någon annan svensk. Han hjälper barn med matematik och får dem att komma till sin rätt. Han har fått stora internationella priser för sitt arbete. Men i början var det många som inte trodde på honom och bara skrattade åt hans idé.

Vad är det mest spännande som händer i världen just nu?
– Presidentvalet i USA. Det följer jag med spänning. Sedan är det förändringen av produktionen i Kina. De håller på att tappa fotfästet. I framtiden tror jag många länder kommer att ta tillbaka sin tillverkning och göra den inhemsk. 

Nämn tre karismatiska kvinnor i Stockholm?
– Adele Treschow, Camilla Lif som är präst och den tredje blir gemensam till alla kvinnor som kämpar och sliter i det tysta.

Adele Treschow och Camilla Lif.
Adele Treschow och Camilla Lif.


Vad gör ditt liv rikt?
– Mitt liv blir rikt av kärleken till min älskade dotter. Att kunna ge av mig själv till andra är också viktigt för att livet ska bli rikt. Vad det lider vill jag också dela livet med en speciell person. Men där är jag inte än i min process.

Vad driver dig?
– Att få känna att jag duger, att få känna mig duktig. Jag har också en nyfikenhet som jag bejakar. Man förlänger sitt liv genom att leva livet. När man tappar lusten förfaller man fort.

Slutligen – tre smarta saker om man vill lyckas i affärer?
– Gå i skolan, be om hjälp, vägra sluta tro.


Intervju gjord den 18 april  2016 i Stockholm.

TEXT OCH FILM: Marie Ericsson Drotte
FOTO: Monika Ljungcrantz Stoltz

Per Holknekt ger sin rosa nejlika till … se filmen nedan.

En rosa nejlika ger man till någon kvinna som hjälpt en i sitt företagande.

Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz
Foto: Monika Ljungcrantz Stoltz

PERSONLIGT MED PER HOLKNEKT

Favoritfärg: Vit.
Vackraste platsen i Stockholm: I min Rivabåt.
Saker som ger mig ro: Hav i uppror och öppen eld.
Klär mig gärna i: Kläder.
Gör helst en ledig dag: Ingenting.
Favoritskådespelerska: Jag tittar inte på film, men jag säger Meryl Streep.
Favoritartist: The Libertines.

Äter till frukost: Kaffe och Treo.
Medievanor: DI, Resume, Aftonbladet på min telefon. Jag läser inte böcker och tittar inte på film.
Egenskaper jag uppskattar hos andra: Ärlighet mot mig, att man vågar kritisera mig. Jag vill utvecklas som människa och vidta åtgärder.
Egenskaper jag uppskattar hos mig själv: Min känslosamhet. Vilket är jobbigt ibland, men bra att ha. Det är granne med lyhördhet som är gynnsammt att ha.
Lycka för mig är: Att finna kärleken till mig själv.
Ser fram emot: När båten ska i och jag får bada naken, Flipper VM i Pittsburg, och nästa fredag när jag ska få vara med min cancersjuka tjejkompis.
Ett konstverk jag inte kan glömma: Oljemålningen Fight av Andreas Englund. Den hänger hemma på min vägg.
Fight av Andreas Englund.
Fight av Andreas Englund.

Tre varumärken jag gillar: Riva, Aston Martin och Clas-Göran från Bondelid.

Nätverk jag är med i: Inget.
Favoritrestaurang i Stockholm: Proviant.
Favoritfrukt: Ett kilo clementiner när de är bra.